bila bicara perlu berhati-hati, penulisan perlu dari hati...

jangan cabar kesabaran orang

aku sentiasa mengingati diri sendiri tentang sabar, "sabar separuh dari iman". orang yang kesabarannya tipis iman nya juga tipis dan aku sentiasa ingat perkara itu tapi aku hanya manusia biasa, aku juga tidak lari dari hilang kesabaran dengan orang-orang tertentu.

gambar ni aku ambik dari web https://khairulhakimin.com

aku sangat respek pada kawan yang sentiasa positif, mereka ini berada dalam kelompok biznes dan mereka berjaya mengatasi manusia yang berfikiran negatif dan sentiasa melontarkan kata-kata tidak sepatutnya. di usia aku dah 40 ni aku akan lebih berfikiran positif supaya aku akan sentiasa nampak muda dan jelita... hahaha

sekarang sekeliling aku ada rakan-rakan yang berfikiran negatif dan sentiasa menyalahkan orang lain tanpa melihat kelemahan diri. manusia macam ini merimaskan otak dan fikiran aku sebab aku terpaksa mengeluarkan kata-kata negatif dalam hati dan sangat menyakitkan. aku sentiasa berdoa supaya manusia ini aku tidak sentiasa berurusan dan aku tak mahu mengeluarkan kata-kata kesat didalam hati sebab Allah ada menyebut jika kita hanya menyuarakan didalam hati Allah akan murka juga dan mesti meminta maaf pada si manusia yang aku telah maki hamun itu.

susahnya hendak menjadi manusia positif bila berdepan dengan manusia negatif dan anggap mereka betul dalam semua hal. tapi sekarang aku hanya redha dan akan mengelak selagi boleh dan hanya tersenyum supaya perlakuan negatif yang aku dapat aku buang jauh-jauh.

kawan-kawan pulak macam mana nak mengelak daripada manusia yang sentiasa mencabar kesabarang korang?

coronavirus di Malaysia

semua rakyat bahkan semua negara telah maklum berkenaan virus sekarang yang menjadi topik utama dunia telah menyerang tanpa memilih faktor umur. Puncanya bermula di Wuhan yang berada negara cina. 

aku copy beberapa maklumat untuk sama-sama mengetahui serba sedikit untuk kita mengambil langkah berjaga-jaga supaya kita dan keluarga tidak dijangkiti.


KUALA LUMPUR: Dakwaan kononnya seorang rakyat Malaysia dijangkiti coronavirus baharu (2019-nCoV) di sebuah hospital swasta di Cheras di sini, adalah palsu. Menerusi akaun Facebook rasminya, Kementerian Kesihatan (KKM) menegaskan tiada kes 2019-nCoV di lokasi berkenaan seperti yang tular di media dan aplikasi sosial.

Mesej tular itu mendakwa satu kes coronavirus dikesan di Hospital Sunway Cheras (Sunway Medical Center Velocity) dan memberi amaran orang awam supaya tidak mendekati lokasi terbabit. “Jangan berkongsi atau menyebarkan berita palsu ini,” tegas KKM dalam kenyataan itu, semalam.


Pada masa sama, KKM turut menafikan satu lagi dakwaan kononnya ada individu dijangkiti coronavirus di tingkat tiga pusat beli-belah Mid Valley, di sini. Semalam, pengurusan Mid Valley mengeluarkan kenyataan menafikan berita palsu itu dan memaklumkan pihaknya sentiasa memantau keadaan semasa di sekitar kawasan premis berkaitan susulan penularan coronavirus di negara ini.

“Kita sudah mengambil langkah berjaga-jaga dalam hal ini. Ia termasuk menempatkan bahan pencuci tangan (hand sanitizer) di sekitar pintu masuk pusat beli-belah, kaunter pertanyaan, tandas, lobi, lif dan eskalator. “Kakitangan Mid Valley turut akan meningkatkan kekerapan pembersihan beberapa kawasan dan fasiliti tumpuan pengunjung termasuk lif, tandas dan tombol pintu.

“Selain itu, kita menjalankan pemeriksaan suhu terhadap kakitangan pengurusan dan pembekal barangan dari semasa ke semasa,” jelas kenyataan itu.


Pasar makanan laut Wuhan bukan satu-satunya punca penularan coronavirus - Pakaree

BEIJING: Pasar makanan laut di Wuhan, wilayah Hubei mungkin bukan satu-satunya sumber kepada penularan wabak coronavirus (2019-nCoV), kata pakar paru-paru di China, lapor agensi berita Xinhua.

Naib Pengarah Hospital Wuhan Jinyintan, Huang Chaolin, dalam satu wawancara dengan majalah perniagaan Caixin baru-baru ini berkata, mungkin terdapat beberapa tempat lain di mana virus itu mula-mula disebarkan kepada manusia.

Hospital itu antara pusat perubatan dikhaskan untuk merawat pesakit yang dijangkiti virus berkenaan. Huang dan pasukannya baru-baru ini menerbitkan sebuah artikel di Lancet, jurnal perubatan umum terkemuka dunia, berkaitan beberapa penemuan awal mengenai data klinikal coronavirus membabitkan 41 kes yang terawal.

Pesakit pertama yang dimasukkan ke hospital Huang pada 1 Disember didapati tidak terdedah langsung dengan pasar borong makanan laut Huanan di Wuhan, sebelum ini dianggap sebagai lokasi penularan wabak dan keluarganya juga tidak mengalami gejala pernafasan atau demam. Antara tiga pesakit lain yang diterima pada 10 Disember, dua tidak terdedah dengan pasar makanan laut itu. Secara keseluruhan hanya 27 daripada 41 kes yang mempunyai kaitan dengan pasar.

“Berdasarkan keseluruhan keadaan, pasar makanan laut bukanlah satu-satunya sumber (asal novel coronavirus), ia mungkin datang daripada pelbagai sumber,” kata Huang. Tetapi tiada petunjuk ditemui mengenai sumber lain itu. Pasar makanan laut Huanan terletak di kawasan pusat bandar daerah Jianghan, kurang satu kilometer dari stesen keretapi Hankou. Selain makanan laut, ayam dan daging turut dijual di pasar itu sebelum ia ditutup pada 1 Januari.

Pakar Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China sebelum ini berjaya mengasingkan sampel yang diperoleh dari pasar berkenaan. Sebanyak 33 daripada 585 sampel didapati mengandungi virus asid nukleik.

Sehingga Selasa, virus maut itu telah meragut 132 nyawa dan menjangkiti 5,974 orang di seluruh negeri China. – BERNAMA

sebulan berlalu

telah sebulan abah meninggalkan kami, terasa masih semalam aku berbual dengan dia. bukan hendak menidakkan takdir cuma aku masih dalam proses memahami erti kehilangan yang amat menyakitkan hati dan perasaan.

setiap kali teringatkan arwah aku akan mendoakan dan sedekahkan Al-fatihah buat abah semoga abah tenang disana dan berada disamping orang-orang yang soleh. aku berjanji kepada abah selagi aku masih hidup iringan doa tidak akan putus sehingga nafas aku yang terakhir, insyaAllah

aku juga berjanji pada diri sendiri untuk bersedekah bagi pihak abah sebab banyak yang aku belum tunaikan pada abah... Al-Fatihah 

kata-kata nasihat serta ajaran agama yang telah abah bagi akan sentiasa aku praktikkan dan aku akan ingat sampai bila-bila abah..



Abam Bocey dah pergi

semalam 10/02/2020 negara di gemparkan dengan berita pelawak dan pelakon terkenal telah kembalik ke rahmatullah dalam keadaan sedang tidur. percaturan Allah sangat sempurna dan DIA la maha mengetahui dan maha berkuasa...



Abam boleh dikategorikan sebagai seorang yang baik hati kerana walaupun dia tengah berduka tapi dia mampu untuk menghiburkan peminat dengan kaletah dan lawak jenaka dia bersama sahabat-sahabat bocey. semoga rohnya dicucuri rahmat dan Al-Fatihah buat abam semoga ditempatkan dikalangan ummat yang soleh... amin

sedikit aku copy petikan daripada web era untuk simpanan aku dan tatapan kawan-kawan:

Memetik laporan dari Awani, adik kepada Abam iaitu Ali juga telah memaklumkan mengenai berita ini kepada Gempak.

“Isteri Abam, hubungi saya dan beritahu abang saya tidak sedarkan diri. Saya bergegas kediaman Abam dan ya, dia sudah tidak bernafas,” katanya gagal mengawal emosi.
Isteri Abam, Noor Hidayah juga memberitahu bahawa Allahyarham demam dan mengadu kurang sihat sejak dua hari lalu.

“Beberapa hari lepas dia demam dan mengadu sakit kepala. Tetapi bila ajak ke hospital, dia tak mahu. Katanya hanya demam dan sakit kepala biasa. Tapi... pagi tadi saya kejutkan untuk solat subuh, namun dia tak ada tindak balas daripada dia,” katanya menangis teresak-esak.
Al-Fatihah buat keluarga Abam. Semoga roh ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman.

Aku seorang yang rabun

Permulaan aku memakai kacamata pada umur ku 9 tahun. Cikgu yang perasan yang aku tak nampak di papan hitam bila aki berada jauh dari papan hitam. Sejak dari hari itu aku terpaksa duduk di bahagian depan supaya aku nampak apa yang cikgu tulis dan ajar.

Semasa usia aku 9 tahun itu, keluarga aku tidak mampu untuk membelikan aku cermin mata, nasib baik sekolah aku sekolah yang mementingkan pembelajaran murid-murid dan mengetahui aku dari keluarga yang tiada apa2 menghadiahkan aku cermin mata yang besar dan comel.. hehehe

Berpuluh tahun aku memegang title budak kacamata sehingga pada 31/12/2016 aku membuat rawatan lasik di hospital professor muhaya yang menelan belanja beberapa ribu. Selepas beberapa minit sahaja aku boleh melihat seperti biasa.

Saat itu aku merasakan betapa bahagianya hidup aku yang selama berpuluh tahun rabun sehingga mencecah 1000 power. Korang bayangkan jika aku tidak mengenakan cermin mata atau contact lense aku langsung tidak nampak apa2 boleh di erti kan sebagai orang buta.

Aku akan menjaga mata aku supaya aku tidak akan rabun lagi dan tak nak dah pakai cermin mata sebab susah sebenarnya jadi orang rabun ni sebab nak bersukan pun payah. Oleh itu aku nak menasihati kawan2 supaya menjaga mata anda dan anak2 anda.

Sorang-sorang

Hari ni usung anak2 sorang-sorang beli barang boutique cafe yang dah melebihi masa yang sepatutnya. Patutnya aku buka awal bukan 2 tapi sehingga hari ni masih belum buka sebab banyak lagi nak kena settle. 

Kesihat anak-anak kena ikut ibu gi cari barang sehingga dua2 tertidur kepenatan dalam kereta sementara aku masih mencari. Minggu ni en suami tak dapat bantu kerana dia ada urusan luar, tak apa la sebab dia pun ada bisnes dia sendiri dan aku tak nak bebankan dia dengan bisnes aku.

Esok masih ada bende lagi yang belum sempat beli hari ni. Kasar jugak kali ini punya barang, semoga aku akan berjaya.. kawan2 doakan aku berjaya yea ☺️

Sorang-Sorang
Biasa si kecik ni pukul 10pm masih aktif tapi malam ni dia terlelap sendiri atas sofa kepenatan. Kesihan anak ibu yang hensem ni.. semoga menjadi anak yang soleh yea anak.

Awk yang hensem

Bulan ni dah masuk setahun enam bulan dia, dia punya lasak memang sangat mencabar ibu yang semakin berusia ni. Tapi dia punya perangai mencuit hati ibu dan Ayah.. hehehe

semua anak-anak aku lahir dari bulan yang sama iaitu bulan ogos termasuk suami cuma aku yang lahir bulan mei. sebenarnya aku nak bercerita pasal anak aku yang no 3 ni. peel dia memang mencuit hati aku dan suami kerana setiap masa ada je yang dia fikirkan nak buat main. lebih senang nak cakap tak reti duk diam.






dia paling suka dengan bola, aku pun tak tahu perangai sape dia dapat. bijak sepakan dan tendangan dia. bukan sahaja bola dia dibuat main semua mainan dia sepak nak buat macam bola. sekarang ni peel dia dah pandai mengamok dan merajuk dan yang paling extreme dia mula suka memanjat. panjat kerusi panjat meja kopi buat aku sentiasa bimbang. bukan sekali dua dia terjatuh bahkan banyak kali tetapi alhamdulillah tak ada apa-apa serius berlaku.

kalau bab makan dia la juara dari sepupu seusia dia. kuat makan memang mewarisi ibu dia... heheh. pantang nampak makanan mesti nak bahkan aku suap sayur pun dia boleh makan dengan selamba je. satu hari suami potong limau kasturi nak tengok si kecik ni makan atau buang, rupanya selamba je dia hisap dengan memek muka macam orang makan benda masam tapi tetap nak rasa. pelik la adik ni.

semoga menjadi anak soleh yea adik. yang boleh memberi ibu dan ayah ketenangan di SANA nanti... Insya Allah


BEEHA MENCARI BLOGLIST BARU

yarat-syarat untuk menyertai segmen ini:

1. Follow blog Beeha Azman dan subscribe Youtube Channel.
2. Kemudian tulis title post seperti di atas, copy banner dan backlink ke post [di sini].
3. Tag dua blogger lain.
4. Jangan lupa tinggalkan link entri anda di ruang comment [di sini].

Nanti Beeha akan followback blog korang, so simple right..

Bagi memenuhi kehendak syarat-syarat penyertaan di nombor 3, saya tag bloggers berikut :


Bear in mind, segmen ini akan berlangsung lebih kurang tiga minggu sehingga 18 Februari 2020.

Selamat bersegmen!!
Sehingga kita bertemu lagi di lain entry..
Sekian, wasalam..

Jangan sangka air yang tenang tiada buaya

Ekoran daripada berita tergempar di pejabat tempoh hari aku boleh rumuskan yang setiap yang berlaku mesti ada sebab tertentu hanya Allah sahaja perancang yang maha hebat yang tentukan hala tujuan hidup kita. Tak semestinya kita di atas kita takkan jatuh ke bawah dan tak semestinya yang dibawah akan setiasa tunduk kepada pegawai atasan.

Aku sendiri tidak boleh blame sesiapa sebab aku juga manusia biasa yang semestinya tak lepas dari melakukan kesalahan dan kesilapan. Justeru itu aku tidak layak menyatakan bahawa perkara ini salah sebab aku sendiri tidak tahu hujung dan pangkal perkara ini berlaku cuma aku boleh nasihatkan pada diri sendiri supaya berpegang kepada DIA YANG ESA bukan pada manusia semata yang sah2 makhluk Allah.

Tajuk yang aku bagi jangan disangka air yang tenang tiada buaya adalah walaupun kita lihat seseorang itu dari sudut pandangan positif yang seseorang yang baik budi baik tutur adalah orang yang sekejam-kejam kejadian Allah. Kita hendaklah terus berhati-hati dari semua aspek dan perkara supaya apa yang kita lakukan tidak mendatangkan impak yang buruk kepada diri kita dan orang lain terutama orang di sekeliling..

Sape yang faham maksud aku, Alhamdulillah tapi mana yang tak faham tu tak pe la.. heheheh


Tapi yang dalam gambar tu adalah air yogur aku jual kat cafe. Beeminat bleh pm aku di www.wasap.my/60173502400 untuk maklumat lanjut. Air ni sangat berkhasiat yang penting dia lazat enak berkrim disukai ramai.. giteu

Berita tergempar dari office

Semua perkara daripada Allah sebab dia yang aturkan perjalanan hidup kita sama ada sentiasa bahagia ceria atau mendung berduka. Ni peringatan pada diri aku sendiri kerana apa jua yang kita lakukan jika tidak dapat akibat di dunia di akhirat kita akan dapat pembalasan. 

Hidup hanya sementara dan di sana kekal abadi, insyaAllah semua yang berlaku mesti ada hikmah yang DIA sahaja yang tau tapi kita diberi akal fikiran sepatutnya boleh berfikir dengan rasional mana baik mana buruk. Walaupun kita tak sempurna, kita manusia adalah makhluk Allah yang paling sempurna so jangan jadikan alasan yang kita tidak sempurna dengan melakukan kerja-kerja yang di larang oleh Allah. 

Semoga pegawai-pegawai atasan ini akan mendapat pengajaran dan bertaubat. Jika mereka memang tidak bersalah Aku doakan kepada mereka untuk tabah dalam menjalani ujian Allah di dunia ini. Setiap apa yan berlaku mesti ada hikmah..