bila bicara perlu berhati-hati, penulisan perlu dari hati...

๐˜๐˜Ž๐˜™23 ๐˜ฅ๐˜ช ๐˜‰๐˜ˆ๐˜“๐˜


Who's excited for #FGR23 in BALI?! We're so excited that we didn't want to wait until May to announce it! Plus, you now know the location you'll be working toward this entire qualification period. We hope you'll be in Bali with us! 

 ๐˜š๐˜ช๐˜ข๐˜ฑ๐˜ข ๐˜บ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ถ๐˜ซ๐˜ข ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ถ๐˜ฌ #๐˜๐˜Ž๐˜™23 ๐˜ฅ๐˜ช ๐˜‰๐˜ˆ๐˜“๐˜?! ๐˜’๐˜ข๐˜ฎ๐˜ช ๐˜ด๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ๐˜ข๐˜ต ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ถ๐˜ซ๐˜ข ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฉ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜จ๐˜ข ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ช ๐˜ต๐˜ช๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฉ๐˜ถ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜จ๐˜จ๐˜ถ ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฉ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜จ๐˜ข ๐˜”๐˜ฆ๐˜ช ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ถ๐˜ฌ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ถ๐˜ฎ๐˜ถ๐˜ฎ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜บ๐˜ข! ๐˜š๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ข๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ต๐˜ถ, ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ข ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ช ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ข๐˜ฉ๐˜ถ๐˜ช ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ด๐˜ช ๐˜บ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ข ๐˜ถ๐˜ด๐˜ข๐˜ฉ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ซ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฑ๐˜ฐ๐˜ฉ ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ข๐˜บ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ช. ๐˜’๐˜ข๐˜ฎ๐˜ช ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ณ๐˜ข๐˜ฑ ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ข ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ข ๐˜ฅ๐˜ช ๐˜‰๐˜ข๐˜ญ๐˜ช ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด๐˜ข๐˜ฎ๐˜ข ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ช!  

 ่ฐๅฏนๅทดๅŽ˜ๅฒ›็š„#FGR23 ๆ„Ÿๅˆฐๅ…ดๅฅ‹?! ๆˆ‘ไปฌๅคชๅ…ดๅฅ‹ไบ†,ไธๆƒณ็ญ‰ๅˆฐไบ”ๆœˆๆ‰ๅฎฃๅธƒ! ๅฆๅค–,ๆ‚จ็Žฐๅœจ็Ÿฅ้“ๅœจๆ•ดไธช่ต„ๆ ผๆœŸ้—ดๆ‚จๅบ”่ฏฅๅฆ‚ไฝ•ๅทฅไฝœ。 ๆˆ‘ไปฌๅธŒๆœ›ๆ‚จ่ƒฝๅ’Œๆˆ‘ไปฌไธ€่ตท่ธไธŠๅทดๅŽ˜ๅฒ›็š„ๆ—…็จ‹!

Anak Bukan Beban

Anak Bukan Beban, “Dapat Kereta, Gaji Naik, Sebenarnya Kita Tumpang Rezeki Mereka”

Kadang-kadang terluah juga yang penatlah jaga anak, penatlah kerja dan bila dapat gaji, duit semua pergi kepeda keperluan anak. Jangan salah ya mak, ayah. Sebenarnya setiap apa yang kita dapat dari Allah adalah rezeki anak-anak.

Cuma kadang-kadang kita tak sedar, setiap anak membawa rezeki yang berbeza. Dapat anak pertama, rezeki gaji naik. Kemudian, dapat anak kedua, dapat beli kereta lebih besar. Semuanya hadir dengan kelahiran anak.

Kita dapat beli kereta. Boleh jadi ia rezeki anak-anak. Kita dapat beli rumah. Boleh jadi ia rezeki anak-anak. Kita dapat naik gaji. Boleh jadi ia rezeki anak-anak. Kita dapat makan cukup. Boleh jadi ia rezeki anak-anak.

Kita dapat kerja baik. Boleh jadi ia rezeki anak-anak. Kita dapat bonus. Boleh jadi ia rezeki anak-anak. Kita dapat networking luas. Boleh jadi ia rezeki anak-anak. Kita dapat naik pangkat. Boleh jadi ia rezeki anak-anak.

Kita hidup bahagia. Boleh jadi ia rezeki anak-anak. Kita banyak masa lapang. Boleh jadi ia rezeki anak-anak. Kita tidak dibeban hutang. Boleh jadi ia rezeki anak-anak. Kita tidak putus duit. Boleh jadi ia rezeki anak-anak.

Kita Yang Menumpang

Hakikatnya kita yang sebenarnya menumpang rezeki anak-anak. Bukan anak-anak yang menumpang rezeki kita.

Semuanya boleh jadi rezeki anak-anak yang datang melalui kita.

p/s : Jangan sesekali anggap anak-anak dan pasangan sebagai beban. Mereka inilah pembawa rezeki yang sebenar-benarnya.

Sumber : Najmi Nawawi

๐–ถahai teman, sesiapa pun yang hadir dalam perjalanan hidup ini, kedatangannya mengajarkan sesuatu kepada kita.

๐–ถahai teman, sesiapa pun yang hadir dalam perjalanan hidup ini, kedatangannya mengajarkan sesuatu kepada kita.

Apabila Allah hantarkan sahabat yang berpaling tadah, di sinilah letaknya ujian buat kita. Sejauh mana kita kendalikan perasaan. 

Sejauh mana kita mengawal rasa marah dan sehebat mana kita bersabar Dan apabila Allah hadiahkan sahabat yang benar-benar baik luaran dan dalaman, itulah nikmat yang paling besar. 

Itulah bahagia yang tak ternilai, justeru, nikmati dan bersyukurlah!

Gempa Bumi di Malaysia?


pagi tadi korang ada dapat rasakan tak gegaran anggaran 10 minit dekat tempat korang? member opis bagitau gegaran tu berlaku dan menyebabkan mereka keluar daripada bangunan. aku dekat rumah pulak tak ada rasa sebab kepala memang dah tingtong kot... hahahaha

korang baca aku dah copy n paste dari website berita harian

JAKARTA: Gempa bumi berukuran 6.2 pada skala Richter melanda pantai barat Sumatera di Indonesia hari ini pada kedalaman 10 kilometer, kata agensi geofizik negara BMKG.

REUTERS melaporkan pusat gempa bumi berada di darat dan tiada risiko tsunami, kata agensi itu menerusi Twitter.

Gegaran turut dirasai di beberapa kawasan di Lembah Klang, termasuk Kuala Lumpur, Pelabuhan Klang dan Cyberjaya.

Ia dikongsikan warga media sosial.

Sementara itu AFP melaporkan gempa itu melanda utara kepulauan Sumater pada kedalaman 12 kilometer, kira-kira 70 kilometer dari bandar Bukit Tinggi di barat wilayah Sumatera mengakibatkan penduduk meninggalkan kediaman masing-masing untuk menyelamatkan diri.

Menurut Jabatan Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS), tiada amaran tsunami dikeluarkan dan tiada laporan kerosakan setakat ini namun gegaran dapat dirasai di Riau, Sumatera Utara serta Malaysia dan Singapura.

Penduduk memaklumkan, gempa itu berlaku pada jam 8.30 pagi waktu tempatan, beberapa minit selepas USGS merekodkan gegaran berukuran 5.0 pada skala Richter.

Ketua Agensi Mitigasi Bencana Pasaman, Alim Bazar, berkata beberapa bangunan retak susulan gempa yang berlaku.

"Datuk Bandar mengarahkan semua penghuni di tingkat dua dan tiga supaya mengosongkan bangunan," katanya.

Bazar berkata, terdapat laporan kecederaan dialami penduduk namun tidak memiliki perincian mengenai perkara terbabit.

Penduduk Pasaman, hanya dikenali Irpanda, berkata dia merasai kedua-dua gegaran yang berlaku.

"Gegaran pertama hanya berlaku beberapa saat. Orang ramai bergegas meninggalkan kediaman dan bangunan sebaik ia berlaku.

"Kemudian satu lagi gegaran berlaku dan ia amat kuat menyebabkan orang ramai bertempiaran menyelamatkan diri manakala pesakit yang dirawat di hospital berhampiran diusung keluar," katanya.

Di Singapura, gegaran turut dirasai kira-kira jam 9.45 pagi waktu tempatan.

Polis dan perkhidmatan keselamatan menerima beberapa panggilan daripada orang awam yang melaporkan gegaran terbabit.

Di Malaysia pula, Jabatan Meteorologi memaklumkan gegaran dirasai di pantai barat Semenanjung.

"Gegaran dirasai terutama di Selangor, Perak, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor," katanya menerusi ciapan di Twitter.

Pada 2004, gempa bumi berukuran 9.1 pada skala Richter melanda pantai Sumatera mengakibatkan tsunami yang meragut lebih 220,000 nyawa.

Giveaway Buku Kereta Lembu Dari Melaka oleh www.fairusmamat.com


sila klik link ini www.fairusmamat.com

ingin dapatkan BUKU ini secara PERCUMA? buku ini bacaan ringan dan penuh maklumat yang sesuai dibaca oleh segenap lapisan masyarakat. Jom sertai giveaway ini. sangat ringkas dan mudah.

syarat-syarat sangat mudah dan simple je tau :

  1. Buat posting bertajuk Giveaway Buku Kereta Lembu Dari Melaka oleh www.fairusmamat.com
  2. Muat naik gambar poster di atas ke entri anda dan buatkan link (backlink) ke entri ini.
  3. Publish-kan posting anda dan tinggalkan komen links di entri ini.
  4. Terpulang pada anda untuk tulis apa-apa di entri giveaway ini.
  5. (Pilihan) bantu tag 1, 2, atau seberapa orang teman blogger anda untuk turut menyertai giveaway ini. Maklumlah, saya ni berblog suam-suam kuku, takut tiada siapa sudi sertai. Tapi sekiranya seorang saja yang sertai, ia tetap pemenang.

Ok. Itulah sahaja syarat-syaratnya. Mudah bukan? Jadi, siapalah 2 orang yang bertuah untuk mendapat buku tersebut. Mungkin anda. Ya, anda yang sedang membaca entri ini.

Hadiah :
2 buah buku x 2 orang pemenang. (Pemenang dipilih melalui sistem cabutan bertuah yang terdapat dalam internet)

Tarikh :
Giveaway ini berlangsung bermula 24 Februari hingga 8 Mac 2022.

dan saya nak tag rakan blogger yang lain juga...

korea drama - kpop

lama juga aku tak tengok cerita drama korea ni.. maklumlah bizi dengan kerja hakiki dan perniagaan aku yang alhamdulillah semakin maju... amin

sekarang ni aku layan cerita Ghost Doctor yang dibintangi oleh Rain dan rakan2 sebab yang aku kenal rain je hahahahha... baru episode 3 sebab cerita dia panjang. nak cerita panjang lebar pun aku x boleh sangat sebab baru episode 3 kan


sape yang belum layan lagi cerita ni memang sangat recommended sebab jalan cerita yang sangat best.. hahahha


aku contact rapat suami

sekarang ni aku masih dalam quarantine sebab contact rapat dengan suami yang positif covid-19. ia bermula dengan mak mertua yang demam 3 hari tak baik2 sehingga hari ke 4 kakak ipar buat saliva dekat mak dan ayah mertua. keputusan adalah mak positive dan ayah negative 

keesokan harinya kami sekeluarga pulak buat test dan mendapati bahawa kami negative. sebenarnya pada 18/02/2022 kami sekeluarga akan berangkat balik ke terengganu tetapi kami batalkan niat sebab risau dengan kesihatan keluarga dikampung terutama pada mak. aku mengambil keputusan untuk batalkan niat tersebut.

bermula pada hari ahad 20/02/2022 suami tiba-tiba demam dan susah nak bernafas, biasa lah dia memang selalu panik tapi aku tenang kan keadaan menyatakan tiada apa berlaku walaupun dalam hati sangat risau memandangkan dia pesakit asma. aku bawa dia ke klinik panel berdekatan dan doktor yang memeriksanya menyatakan bahawa oksigen normal.

tidak habis disitu aku pergi cari test kit kerana aku memang rasa suami ada jangkitan. jangkaan aku tepat bila test tersebut adalah positive. aku dan anak2 alhamdulillah negative.

selang keesokan hari 21/02/2022 putri anak no 2 pulak demam dan sakit tekak. aku bagi ubat demam dan ubat batuk dan ada supliment yang memang sentiasa ada bersama aku iaitu produk forever living. begitu jugak dengan suami aku bagi produk yang sama iaitu :

1) Alovera gel

2) Artic Sea

3) Bee Pollen

4) Bee propolis

5) vitamin c

6) peach

asbab suplimen ni alhamdulillah 22/02/2022 kami beransur sembuh. semalam jugak aku mengalami sakit tekak yang amat sangat dan sendi sakit-sakit macam demam denggi. ngilu satu badan dan sangat lemah. waktu ini selera makan aku drop, sama dengan putri.

adha waktu malam dia dedar tapi alhamdulillah keesokan hari 22/02/2022 badan dah mula hilang panas dan dia sangat aktif...




Cara atasi masalah kekurangan keyakinan diri

 Cara atasi masalah kekurangan keyakinan diri:-


1. Melatih minda positif dan hilangkan kenangan lalu.
2. Buangkan perasaan risau yang teramat sangat
3. Ubah penampilan
4. Kuatkan hati dan mental
5. Luaskan pergaulan dan perbaiki komunikasi
6. Jangan pandang mereka terlalu hebat
7. Sentiasa berdoa.

aku beryukur kini aku mampu lagi tersenyum dan ikut aturan takdirMu dengan tenang

 Tuhan, 


Aku tak tahu apa aku rasa sekarang sedih pun tidak, kecewa pun tidak, terlalu bahagia pun tidak,

Namun, aku beryukur kini aku mampu lagi tersenyum dan ikut aturan takdirMu dengan tenang.

Ya Allah,
Satu aku pinta jagalah kedua syurgaku hingga kesyurgaMu.


CHECKLIST AMALAN HARI JUMAAT

 ๐Ÿ“Œ CHECKLIST AMALAN HARI JUMAAT


๐ŸŒธ Memperbanyakkan selawat ke atas Rasulullah;

      ุงู„ู„ู‡ู… ุตَู„ٌِ ุนَู„ٰู‰ ุณَูŠِّุฏู†َِุง ู…َُุญَู…َّุฏٍ ุนَุจْุฏِูƒَ ูˆَู†ُุจِูŠِّูƒَ ูˆَุฑَุณُูˆู„ِูƒَ ุงู„ู†َّุจِูŠِّ ุงู„ุฃُู…ِّูŠِّ
      ูˆَุนَู„ٰู‰ ุขู„ِู‡ِ ูˆุตَุญْุจِู‡ِ ูˆุณَู„ّู…

๐ŸŒธ Membaca Surah Al-Kahfi

๐ŸŒธ Mandi sunat hari jumaat bagi mereka yang akan menunaikan solat jumaat

๐ŸŒธ Memperbanyakkan berdoa di sepanjang hari jumaat

๐ŸŒธ Memperbanyakkan membaca Al-Quran

๐ŸŒธ Memperbanyakkan amalan bersedeqah khususnya sebelum solat

๐ŸŒธ Memperbanyakkan amalan sunat

๐ŸŒธ Memotong kuku kaki dan tangan

๐ŸŒธ Memperbanyakkan zikrullah khususnya istighfar

๐ŸŒธ Memakai pakaian sunnah,  iaitu berpakaian putih atau hitam bagi wanita

๐ŸŒธ Memakai wangi-wangian (bagi lelaki)

๐ŸŒธ Hadir awal ke masjid


7 kunci kebahagiaan Menurut Imam Ali ibn Abi Thalib.

 7 kunci kebahagiaan Menurut Imam Ali ibn Abi Thalib.


1. Jangan membenci siapa pun meskipun ada yang menyalahi hak kamu
2. Jangan pernah bersedih secara berlebihan walaupun masalah memuncak
3. Hiduplah dalam kesederhanaan sekalipun serba ada
4. Berbuatlah kebaikan sekalipun banyak musibah
5. Perbanyakkan memberi sekalipun kita susah
6. Tersenyumla walau hati kita sedang menangis
7. Jangan putus doa kepada saudara mukmin


kepada yang sabar sahaja...

 

Bila marah, sedih, kecewa dan terluka.
Kadang yang kita perlu hanyalah masa.

Biar yang panas itu sejuk.
Biar yang membara itu reda.

Jangan mudah mengeluh dengan dugaan.
Jangan terlalu cepat merusuh melayan tekanan.

Bersyukur selalu. Bersabar itu perlu ..

Selama mana pun kita bertarung.
Separah mana pun ujian yang di tanggung.

Jangan putus asa. Jadikan doa itu senjata.
Bawa hatimu kepada Yang Maha Esa ..

Biar siang menjadi pendek dan malam menjadi panjang.
Biar resah menjadi embun yang cuma seketika menghiasi dedaun.

Setiap percaturan Allah tidak pernah salah walaupun memaksa kita untuk sabar dan redha.

Tanda cinta Allah kepada seseorang itu Allah biarkan hatinya hancur berkali-kali sampai dia rasa tiada lagi harapan di dunia ini dan itu akan membuat dia punya harapan hanya kepada Allah sahaja.

Alhamdulillah ♥️

15 Tips Murah Rezeki!

 15 Tips Murah Rezeki!

1. Bangun pagi, jangan buat apa-apa, tarik nafas panjang-panjang dan terus cakap Alhamdulillah.

2. Mulakan dengan solat sunat Tahajud 2 rakaat. Kalau tengah di timpa ujian, sentiasa istighfar . Menangis dan merayulah pada Dia. Selepas itu solat subuh.

3. Buat solat sunat Dhuha 2 rakaat (2 kali). Baca doa Dhuha dengan penuh kesungguhan di hati.

4. Tanamkan azam dalam diri mulai hari ini nak fokus dan semangat dengan kerja, elakkan membawang atau gosip dengan kawan-kawan kerja atau kuliah.

5. Lidah sentiasa berzikir dan menyebut nama Allah, Allah, Allah. Sehinggakan tak sedar dah zikir nama Allah sebanyak 1,000 kali!


6. Setiap kali beli makanan, niatkan bagi duit lebih pada penjual itu untuk sedekah makanan pada orang seterusnya.

7. Setiap kali waktu solat, paksa diri untuk solat awal waktu. Sebab bila solat awal waktu ni, kita akan rasa masa berjalan begitu panjang dan tenang.

8. Setiap kali habis solat, jangan tergesa-gesa bangun, duduk atas sejadah BERDOA BERSUNGGUH-SUNGGUH nak kaya cepat pada Allah. Dia kan Maha Memberi. Jangan minta dengan manusia. Minta pada Allah.

9. Sentiasa ucapkan rasa syukur pada Allah, sebab bagi banyak sangat nikmat di dunia ini, walaupun kita tengah di uji!

10. Tekadkan dalam diri, nak rajin untuk bersedekah. Tak kira dalam keadaan apa jua sekali pun, tetap ingin memberi.

11. Video call atau call biasa mak dan ayah, lihat senyuman mereka, gelak tawa mereka. Siapa tahu, dalam tawa itu ada tangisan rindu.

12. Buang perasaan benci, iri hati dan ego pada orang. Sentiasa jadi orang yang merendah diri dan orang yang sentiasa memaafkan kesalahan orang lain.

13. Cara maafkan, sebelum tidur, tutup mata, bayangkan muka orang itu, sebut namanya 3 kali, dan katakan “Aku maafkan engkau dan sayangkan engkau kerana Allah Taala”. (Teknik bersihkan kolam jiwa).

14. Utamakan Allah dalam segala apa yang kita fikir, kita cakap dan kita rasa. Apabila kita kenal Allah dengan lebih dekat, maka hidup kita akan jadi lebih bahagia.

15. Akhir sekali, Berdamailah dengan masa lalumu supaya ia tidak akan merosakkan lagi masa sekarang yang kita sedang miliki, Sayangi diri sendiri.

Alhamdulillah...


 

๐—•๐—”๐—›๐—”๐—ฌ๐—” ๐— ๐—˜๐— ๐—•๐—จ๐—ž๐—” ๐—”๐—œ๐—•.

 ๐—•๐—”๐—›๐—”๐—ฌ๐—” ๐— ๐—˜๐— ๐—•๐—จ๐—ž๐—” ๐—”๐—œ๐—•.


Orang yang menutup aib orang yang beriman yang lain, Allah akan menutup aibnya.

Tidak akan mati seseorang yang membuka aib orang lain melainkan dirinya akan melakukan aib tersebut.

Jika aib tersebut adalah mencuri, dia akan mencuri. Jika ianya zina, maka dia berzina.

Jika diperdengarkan kepada kita tentang aib orang lain, bangkit dari situ dan beredar.

Habib Ali Zaenal Abidin Al Hamid ~



Special for you hawa

 Special for you hawa

Duhai wanita, anda menjadi yang terindah bukan kerana cantiknya paras rupa, tapi kernah anda cantik dalam menjaga maruah dan berahklak mulia Dan berbudi pekerti.

Anda menjadi yang terindah bukan pada manisnya pujuk rayu tetapi tebalnya sifat malumu.

Menjadi wanita itu satu ketetapan. Tetapi menjadi wanita yang solehah itu satu pilihan.  

Yang terpenting bagi seorang wanita itu adalah harga dirinya. Semakin terjaga dirinya, semakin mulia disisi Allah dan Rasulullah 


Hari terakhir RG BOUTIQUE di Senawang

pada 31/01/2022 yang lalu genap 2 tahun RG Boutique Cafe beroperasi di Taipan 2, Senawang. berat rasa hati aku untuk memulakan bicara berkenaan penutupan butik cafe kami ini. walaupun begitu aku tetap bersyukur dan sentiasa berprasangka baik dengan kehendak Illahi.


sekarang ini RG Boutique masih beroperasi cuma tempat adalah di rumah aku sendiri iaitu di Mambau. penutupan ini aku putuskan supaya aku fokus pada perniagaan Forever Living terlebih dahulu sebelum aku sambung kembali buka cafe aku. mungkin dengan wajah baru nanti... InsyaAllah

dalam masa 2 tahun beroperasi banyak sangat kenangan manis dan pahit aku hadapi, yang paling kritikal adalah staf. aku bersyukur kepada Allah kerana sentiasa mendapat staf yang baik dan banyak membantu aku di kedai kerana aku sentiasa tiada dikedai untuk uruskan semua.

untu tahun 2022 adalah tahun aku buat perniagaan Forever Living dengan lebih baik dan fokus hanya pada FL ini. branding demi branding aku buat tanpa jemu walau ada antara orang terdekat dengan aku bosan dan meluat dengan aku. heheheheh... mungkin aku asyik bercerita berkenaan produk sahaja.

kisah adik hani

sebenarnya aku tak nak bercerita pasal ni kerana adik dan adik ipar tidak benarkan aku post di media sosial. berat jugak untuk aku mengetuk keyboard supaya apa yang aku ceritakan tidak mendatangkan fitnah dan sekaligus tidak mengaibkan mana-mana pihak.

maaf kepada adik aku kerana aku tetap keluarkan kisah adik hani untuk tatapan rakan-rakan blogger supaya tabah dan sentiasa berserah kepada Allah dalam semua perkara, musibah dan dugaan daripada Allah.


kisah adik hani bermula dengan demam on off dan tidak dapat minum susu serta makan. bila makan dan minum susu muntah-muntah. dua kali masuk wad di hospital Besut. waktu itu doktor hanya menyatakan bahawa adik hani demam biasa.

bila balik rumah adik masih tidak dapat makan dan minum menyebabkan adik hani asyik menangis. melihat keadaan adik hani yang sangat membimbangkan umi dia iaitu adik aku membawa dia ke kecemasan dan meminta bahawa semakan terperinci pada adik hani. 

nak dijadikan cerita, ketika adik hani berada di hospital besut doktor pakar daripada Kuala Terengganu datang melawat pesakit disana dan melihat rekod kesihatan adik hani. beliau terus meminta supaya adik dikejarkan ke hospital besar iaitu Hospital Kuala Terengganu.

pada hari yang sama adik sampai di hospital tersebut doktor telah menjalankan rawatan terperinci ke atas adik. berita yang sangat menggembarkan mengenai adik hani iaitu adik disahkan mengidap barah otak stage 4. kami sangat terkejut dan sangat berdukacita tentang berita ini. kami sangat sayu apatah lagi adik aku yang menanggung beban yang sangat sukar dalam hidupnya.

keputusan antara adik dan suami untuk meneruskan pembedahan dilakukan kepada adik hani walaupun doktor menyatakan bahawa peluang sangat tipis. kami hanya mampu berdoa dan terus berdoa kepada Allah atas semua dugaan dari DIA ini.

aku lupa tarikh pembedahan tersebut tetapi aku ingat lagi masa pembedahan berjalan selama 7jam dan alhamdulillah pembedahan berjaya mengeluarkan barah tersebut. namun masih bersisa kerana doktor tidak dapat menari saki baki tersebut. 

doa dan terus berdoa semoga adik hani membuka mata setelah selesai menjalankan pembedahan yang sangat kritikal itu.


kami yakin adik hani sangat kuat dalam melawan penyakin dia. begitu juga pada adik aku yang sangat kuat dalam menempuh ujian yang sangat besar buat dia dan suami. setelah hampir 10 jam selepas pembedahan, mata adik hani perlahan-lahan buka dan memberi sinar baru kepada kedua umi dan ayahnya termasuk kami semua.

berita ini kami terima dengan kesyukuran kepada yang MAHA esa kerana masih memberi peluang kepada adik hani. hari demi hari perkembangan adik hani baik walaupun sangat perlahan tetapi kami tetap titipkan kesyukuran kepada NYA.

Memandangkan keadaan adik hani masih tidak stabil, adik terpaksa minum dengan menggunakan tiub dan berat adik susut. walaupun begitu keadaan adik tetap stabil... Alhamdulillah. adik juga boleh mendengar uminya memanggil dengan menggenggam jari umi menandakan dia dengar uminya memanggil.
berat orang yang memandang berat lagi bahu umi dan ayah adik hani yang menanggung beban ini. hampir 3 bulan berada di hospital Kuala Terengganu, umi hani meminta supaya mereka ditukarkan ke hospital besut kerana mudah bagi adik aku untuk berjumpa dengan anak-anaknya yang lain. dan memudahkan ayah nya datang melawat.

kepada rakan-rakan yang membaca coretan ini aku amat memohon agar kalian terus mendoakan adik hani supaya sihat seperti sedia kala dan dapat menjalani kehidupan normal seperti orang lain... amin

kepada adik hani, ibu ngoh akan sentiasa mendoakan adik pulih dan sihat macam mana anak-anak yang lain. ibu ngoh sangat sayang kan adik dan semua anak2 ibu ngoh yang lain.