bila bicara perlu berhati-hati, penulisan perlu dari hati...

Tentang Kucing British Short Hair

kalau bab2 kucing ni sebenarnya dari kecik aku memang geli sangat2 tapi sekarang dah semakin matang ni aku dah boleh pengang, dah boleh peluk, dah boleh letak atas pangku.. semua ini penangan si suami dan anak2 yang sangat sayang pada binatang jinak ini. dan aku dah ada rasa perasaan sayang pada binatang peliharaan ini.

walaupun sekarang ni aku masih lagi ada perasaan geli geleman dan geram dengan perangai yang manja ala2 mengada-ngada dengan suami dan anak2, perbuatan mereka membuatkan hati aku tercuit dan rasa terhibur.

sekarang ni suami dah ada beberapa ekor kucing peliharaan yang berketurunan British Short Hair. bulu mereka ni lain dari baka kucing biasa. lawa dia tu mcm aku nak picit2 je sebab geram sangat, tebal dan lebat.

aku google tentang kucing British Short Hair ni.

Kucing bulu pendek British (Bahasa Inggeris: British shorthair) ialah versi berpedigri bagi kucing bela jinak British tradisional, dengan badan dempak tersendiri, bulu plusy dan pelbagai warna dan corak lain, termasuk tabi dan titik warna.

Ia merupakan salah satu baka kucing paling purba yang diketahui, mungkin berasal daripada kucing bela jinak Mesir yang diimport ke Britain oleh orang Rom yang menakluk pada abad pertama. Pada zaman moden, ia kekal sebagai baka berpedigri paling popular di negara aslinya, seperti didaftarkan oleh Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) United Kingdom.

Penampilan bersifat baik dan perangai agak tenang baka ini menjadikannya sebagai bintang media kerap, yang ketara sebagai ilham untuk ilustrasi terkenal Tenniel bagi Cheshire Cat daripada Alice's Adventures in Wonderland. Pada era lebih moden, seekor kucing bulu pendek British biru merupakan subjek citra "I Can Has Cheezburger?" asli, dikreditkan dengan pempopularan fenomena lolcat.

dalam gambar ni nama dia frankin si jantan ala2 macho tapi bila bunyi barang jatuh terus lari menyorok hahahah... klakar gelagat dia. tapi dia punya manja mengalahkan kucing betina. nak2 kalau dengan si suami manja dia buatkan aku rasa nak ketuk2 je kelapa dia sebab ngada-ngada lebih. frankin ni makan nak yang mahal dan sedap je... memilih giler (tumbok tau la). 

video kat bawah ni pulak nama dia fancy dah sarat tu... beberapa hari lagi lahir lah anak2 dia. si suami tak sabar sangat tunggu fancy beranak bukan main lawa lagi kotak tempat fancy beranak. aku pulak naik jeles... hahahaha 

ni la serba sedikit tentang British Short Hair yang aku tau dan aku gugel. kalau sape2 nak beli ke boleh la contact aku untuk keterangan lanjut sebab suami buat juga breed ni.

tips untuk ibu hamil 4 bulan

comel betul bila tgok anak dato siti nurhaliza kan, berbaloi penantian dia beberapa tahun. dengar lebih 10 tahun penantian dia. Alhamdulillah semua selamat bagi keluarga Dato Siti.

secara official saya up gambar di atas ni... saya dah 4 bulan. semoga semua baik2 dan berjalan lancar sehingga saya bersalin. 

ni saya simpan tips ibu hamil 4 bulan untuk rujukan saya sendiri dan anda yang membaca blog saya ini. ni saya copy dari website https://bidanku.com/makanan-untuk-ibu-hamil-4-bulan

Kini usia kehamilan anda memasuki usia 4 bulan. Pada usia 4 bulan perkembang janin semakin mendekati pembentukan organ yang sempurna atau bahkan ada yang sudah sempurna. Anda harus tetap berhati-hati pada bulan ke 4, masih dalam kategori bulan kritis yang memerlukan perlindungan sehingga mengurangi gangguan kesehatan janin atau keguguran.

Pada bulan ke 4 organ penglihatan yaitu bagian kornea, iris, lensa dan juga retina sudah berfungsi. Kemampuan janin dalam organ penglihatan yaitu ketika janin mengedipkan maya dan peka pada cahaya. Selanjutnya organ pendengaran, telinga janin sudah menempati posisinya. Pada bulan ini alat kelamin semakin berkembang nyata dan mulai tampak melihat. Bahkan di minggu akhir bulan ke 4 kehamilan. 

Bayi sudah dapat mendengar denyut jantung, suara anda dan suara perut. Secara fisik pada bulan ke 4 semakin terlihat perubahan. Ibu dianjurkan menggunakan baju hamil. Hal ini karena gerakan semakin aktif, hati yang berfungsi akan membentuk darah, biliburin dan metabolisme hemoglobin. Untuk mendukung pertumbuhan dan perkembangan janin  di usia kehamilan 4 bulan.


Berikut ini adalah makanan untuk ibu hamil 4 bulan :

1. Perkaya dengan kandungan serat
Pada awal bulan ke 4 anda dapat mengkonsumsi lebih banyak serat. Karena kondisi fisik yang semakin berubah di bulan ke 4 seringkali menimbulkan keluhan. Untuk mengurangi keluhan selama kehamilan yang berhubungan dengan pencernaan maka anda dapat mengkonsumsi serat untuk mengurangi risiko sembelit. Anda dapat mengkonsumsi makanan yang kaya serat seperti jeruk, kacang-kacangan, semangka atau brokoli

2. Kalsium
Makanan yang mengandung kalsium memang sangat dibutuhkan. Bahkan kalsium sudah sangat dibutuhkan di awal kehamilan. Peranan kalsium sangat penting dalam tumbuh kembang tulang rawan pada janin. Anda dapat menyediakan kalsium yang cukup dengan mengkonsumsi keju, susu dan sayuran yang berdaun hijau. Hal ini untuk mengurangi resiko kalsium yang terambil di dalam tubuh ibu.

3. Protein
Selama perkembangan janin di dalam kandungan anda membutuhkan protein. Protein selalu dibutuhkan sehingga setiap anda mengkonsumsi makanan pastikan dilengkapi dengan protein nabati atau protein hewani. Anda dapat memilih bahan makanan yang terkandung di sayuran, buah-buaham, suu atau telur. Anda sediakan protein yang berkecukupan sehingga dapat proses pembelahan sel. 

4. Rendah lemak
Berat badan akan mulai meningkat pada kehamilan bulan ke 4. Sehingga asupan lemak pada ibu hamil harus dikontrol. Anda dapat mengkonsumsi makanan yang rendah lemak sebagai menu harian anda. Pilihlah susu yang rendah lemak dan daging tanpa lemak yang baik untuk kesehatan sehingga baik di bulan ke 4 kehamilan anda.

5. Zat Besi
Ibu hamil mudah terserang anemia sehingga anda harus dapat menjaga asupan zat besi di dalam tubuh. Asupan zat besi sangat penting untuk membentuk darah dan membantu nutrisi yang cukup selama janin di dalam kandungan. Anda dapat mengkonsumsi makanan yang kaya akan kandungan zat besi diantaranya adalah kurma, pisang, atau labu.

Aku hanya merancang

sejak 3-4 minggu kebelakanga ni hati sentiasa rasa sedih dan sayu. ada perkara yang aku rancang tidak menjadi kenyataan buat masa sekarang ni. 


ia bermula dengan kesabaran, bila rasa sabar kurang hati pun rasa sangsi dan was-was serta fikiran akan jadi salah faham. bagi aku sabar itu sangat penting sebab apa yang aku rancang ini bukan perkara yang biasa-biasa tapi perkara besar yang melibatkan hati dan keimanan. bukan aku nak cakap yang aku bagus dalam menyuarakan soal yang melibatkan iman ini cuma aku boleh baca anugerah yang Allah bagi dengan melihat kesabaran dalam diri seseorang tersebut.

serius aku katakan yang aku sangat ralat dan terkilan dengan perkara ini. sebenarnya sikit je lagi dah termakbul perkara yang aku inginkan cuma kepercayaan orang kepada aku dan kepercayaan orang dengan keupayaan aku membuatkan perkara ini gagal. di lubuk hati aku rasa sangat hiba dan sangat terasa tapi apakan daya aku. aku kena redha dan percaya apa yang berlaku adalah ketentuan oleh NYA yang mencipta kita sekalian alam.

biar lah perkara ini menjadi lipatan sejarah buat aku. akan tetapi aku akan terus berusaha menjadikan perkara ini nyata dan termakbul... Insya Allah

kasih seorang ibu

semalam 14/03/2018 kita dikejutkan oleh satu berita tergempar berkenaan kemalangan yang menyayat hati dan naluri. kita hanya merancang Tuhan yang menentukan segalanya. kes kematian seorang anak yang berusia 2 tahun yang ditinggalkan oleh ibu di dalam kereta sangat terkesan oleh aku sebagai seorang ibu juga.

hati ibu mana tidak hiba dan tidak sedih, kejadian berlaku tanpa disangka. ramai netisan menuding jari kearah si ibu tanpa mengetahui perkara sebenar. walaupun salah ibu, ibu juga manusia biasa yang mempunyai kelemahan jadi sebagai orang awam jangan lah mengata tanpa mengetahui isu sebenar.

semua yang berlaku atas ketentuan Allah... dia yang menginginkan semua berlaku. kita sebagai manusia kena redha dan tabah. kita baca artikal yang dikeluarkan oleh Berita Harian.


am@nstp.com.my

PORT DICKSON: "Maafkan ibu.. maafkan ibu sayang, ibu tak sengaja," jerit Hasmah Masroh, 32, apabila anak perempuannya, Nur Awfa Humaisha Muhammad Ali Riduan, 2, maut akibat sesak nafas selepas tertinggal dalam kereta selama empat jam di parkir sebuah kolej kemahiran di Batu 3 di sini, hari ini.

Suasana sedih menyelubungi perkarangan bilik mayat Hospital Port Dickson (HPD) di sini, apabila wanita terbabit terpaksa ditenangkan ahli keluarga dan kenalan.
Ratapan Hasmah menyebabkan hampir 30 rakan sekerja yang memberikan semangat kepadanya turut mengalirkan air mata.
"Ibu minta maaf sayang, ibu betul-betul terlupa.. ibu tak ingat, ibu menyesal. Malam tadi Awfa okey saja, hari ini Awfa dah pergi tinggalkan ibu," rintihnya.
Hasmah turut memberitahu rakannya, pagi tadi beliau mengangkat anaknya yang sedang tidur di rumah di Taman Hartamas, Sunggala dan meletakkannya di tempat duduk belakang kereta PROTON Saga miliknya.

Katanya, sebaik tiba di kolej itu, dia terus mematikan enjin kereta lalu memasuki pejabat hingga tidak sedar anak yang dibawa bersamanya.

Sementara itu, rakan Hasmah yang enggan dikenali berkata, rutin harian Hasmah yang juga tenaga pengajar di kolej berkenaan ialah menghantar anak sulungnya berusia lima tahun ke tadika di pekan Port Dickson sebelum menghantar mangsa ke rumah pengasuh di Kampung Paya, sebelum memulakan tugas.

"Kejadian pagi ini di luar jangkauan. Dia sudah menghantar anak sulung ke tadika, namun terlupa anak kecilnya itu tidak dihantar ke rumah pengasuh," katanya ditemui di HPD, di sini.
Beliau berkata, Hasmah mungkin tertekan dengan lambakan kerja dan mereka turut menerima lawatan Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) hari ini.
Suami Hasmah, Muhammad Ali Riduan, 30-an pula berkata, beliau mengetahui kejadian jam 1.30 tengah hari itu selepas dihubungi isteri ketika berada di tempat kerja di Pejabat Tanah Daerah Seremban.

"Saya reda dengan ketentuan dan sesungguhnya Allah lebih menyayanginya," katanya menahan sebak dan enggan mengulas panjang.
Ketua Polis Daerah Port Dickson, Superintendan Zainudin Ahmad berkata, siasatan awal mendapati mangsa ditinggalkan dalam keadaan pintu dan tingkap kereta tertutup bermula jam 9 pagi hingga 1 tengah hari.

Katanya, wanita terbabit hanya menyedari anaknya ditinggalkan selepas empat jam, lalu bergegas lari ke keretanya untuk mendapatkan anaknya.

"Malangnya budak itu sudah tidak sedarkan diri dan dibawa ke Klinik Kesihatan Port Dickson tetapi disahkan meninggal dunia dan dirujuk ke HPD," katanya.

Zainudin berkata, hasil bedah siasat mendapati budak berkenaan meninggal dunia disebabkan strok haba atau kepanasan melampau dan siasatan lanjut dijalankan mengikut Seksyen 31 (1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001.

Pelancaran Hijab Neelofa menjadi kontroversi

dua tiga hari ni banyak betul berita artis yang tidak sepatutnya kita dengar antaranya adalah Pelancaran Tudung Nelofa. 

kalau korang minta pendapat aku la, aku akan cakap pemikiran Nelofa sangat sempit. banyak lagi tempat boleh buat pelancaran kenapa mesti dekat pub yang sah2 bukan untuk umat ISLAM. kadang-kadang pelik pulak bila fikir kenapa pemikiran seorang yang profesional sangat sempit. memang dia mengeluarkan statement bahawa dia tidak sempurna tapi perkara itu sememangnya tidak ada dalam fikiran dia. entah la... macam-macam perkara berlaku pada umat akhir zaman ni.

lepas tu ada pulak tarian yang sangat memalukan daripada wanita bertudung. memang aku tengok sangat menjatuhkan maruah wanita bertudung... 

dibawah ada petikan daripada BERITA HARIAN korang klu dah baca boleh abaikan dan jika belum baca kita baca sama-sama dan jadikan iktibar.

wanti@bh.com.my

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Kebajikan Insaniah Srikandi Malaysia (SRIKANDI) meminta orang ramai mengambil iktibar berhubung kontroversi pelancaran hijab oleh Neelofa di sebuah kelab malam kerana ia dikatakan melanggar prinsip Rukun Negara kelima.

Presidennya, Datuk Norashikin Abdul Ghani, berkata prinsip terbabit, kesopanan dan kesusilaan, semakin dilupakan generasi alaf baharu dengan pelbagai perkembangan semasa yang mendukacitakan.

Katanya, semakin hari semakin ramai yang berani menghalalkan cara walaupun ia menyalahi agama serta menimbulkan rasa tidak selesa di kalangan masyarakat.

"Prinsip kesopanan dan kesusilaan itu sewajarnya menjadi amalan hidup rakyat negara ini yang berbilang kaum dan agama sebagai asas keharmonian.

"Bagaimanapun, kini semakin ramai mengeluarkan fatwa sendiri, perlakuan mengikut budaya Barat, penganjuran pesta arak secara terbuka, memasarkan burger babi menggunakan nama orang Islam, penandaan halal sesuka hati serta bermegah mempamerkan kemungkaran di laman sosial.

"Perbuatan sedemikian bukan saja tidak menghormati kesucian agama, malah jelas meminggirkan prinsip Rukun Negara kelima yang diterapkan ke dalam diri ketika sejak awal persekolahan," katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Dalam kenyataan itu, Norashikin turut menyelar alasan bajet oleh tokoh perniagaan itu yang didakwanya sebagai tidak masuk akal kerana banyak pilihan lokasi lebih sesuai untuk mempromosi tudung.

"Seharusnya beliau lebih peka terhadap isu sedemikian sebelum ia mencetus kemarahan orang ramai dan pertelingkahan antara peminat yang tidak sependapat.

 "Saya juga berharap beliau memohon maaf kepada seluruh umat Islam dan masyarakat negara ini agar ia tidak berulang lagi," katanya.