bila bicara perlu berhati-hati, penulisan perlu dari hati...

Kumpulan Bukan Beasher Beasher di Explore Hunt 2

pada 16/03/2019 telah berlangsungnya acara explore hunt untuk warga Ksr Sains yang mengambil bahagian. Aku dari kumpulan #bbb atau bukan beasher beasher pun terlibat joint acara ni.

Ni kali ke 2 acara ni diadakan dan aku setakat ni belum miss join. Acara dia takde la mencabar sangat dan takde la senang sangat, kami semua seronok semasa acara ini berlangsung.
Kami dibekalkan 4 biji telur seorang satu untuk diamanahkan pegang dan tunjukkan kepada ajk setiap check point untuk diambil markah. Yg ni kacang je... chewah hahaha


 Tema tahun ni hantu. X ramai yg ikut tema...

Check point pertama ( main golf)
Ni simple je baling je bola golf tu. Ni la kali pertama aku hayun kayu golf sblm ni penah la pegang cuma xpenah main. Aku hairan golf ni acara sukan sebab biasa sukan ni related dengan tenaga dan sihat tp golf ni x lain skit. Mcm x sesuai ckp sukan, ni pemikiran aku la sebab xde pun kluar peluh cuma berfikir la kot nak masukkn bola dlm lubang. Aku kalau kaya pun tak nak aku main golf. Baik aku main badminton ke, jogging ke sihat pun sihat badan.



Sebelum sampai ke checkpoint kedua soalan 1-5 dah jalan utk kami jawab.Jenuh jugak mencari jawapan untuk explore race ni. Alhamdulillah yang ni kami jawab dengan tepat.

Check point kedua ( minum air cendol )
Nampak simple je kan tp azap nak habiskan segelas pada waktu pagi. Peh.. tebal lidah hahahah.
Lepas habis di check point 2 dalam perjalanan je check point seterusnya kami dibekalkan dengan 5 lagi soalan. sukar jugak la nak menjawab soalan tu tapi dengan 4 otak yang semua geliga kami menjawab dengan tenang hahahha...



Untuk Check point ketiga kami kena cari jawapan sambil salah seorang siapkan permainan cube yang kena samakan warna tu la. kalau bagi aku mesti tak dapat sampai ke sudah sebab aku ni bukan kaki game tak kira la game senang pun memang tak minat.

Selesai sahaja tugasan kami yang ke tiga tugasan keempat di dataran keris. so dekat dataran keris tu kena jawab soalan-soalan dalam muzium. kami kena pisahkan dua-dua. aku dengan iqbal cari jawapan explore race pojie dengan kakyana jawab soalan dalam muzium. panas lit-lit dekat situ mcm nak pitam..



masa delat dataran keris tu kami kena selfie.. so kita snap la gambar kumpulan kami. masa dekat dataran keris ni kami lambat sebab nak jugak jawab soalan explore race tu sampai ketua kumpulan cakap dah la tu sebab masa berjalan dan kumpulan kami dah ketinggalan ke belakang.

dari dataran keris nak menuju ke A-farmosa tu rasa macam jauh je sebab kami kejar masa kan. tapi ketua merangkap driver bawak kereta dengan berhemah dan steady je.

sampai ke A-Farmosa ada lagi 3 lagi tugasan yang kami kena siapkan iaitu cari guli dalam kolam, rasa benda tersembunyi dan masak maggie yang telah kami beli.

gambar atas sebelum masuk kolam kena berkawat sambil pegang bahu kawan. tak boleh salah step kena patah balik buat semula. kacang je tapi kena buat dua kali heheheh

time mandi ni cuak jugak sebab tak bawak tudung spare tapi kena buat jugak untuk kumpulan...
nampak tak betapa best nya mereka berenang... kalau la bukan dengan kawan-kawan ni tapi dengan keluarga aku dah berenang-renang macam mereka. seronok nya

ni last ni kena paksa terjun kolam oleh AJK. syioooookkk jugak dapat terjun dah tak fikir pasal tudung time ni.. heheheh
nampak tak pakaian kami dah basah. ni acara last iaitu masak maggie. sejuk kejap masa ni.


time ni memang lapor giler kejap je kami dapat habiskan 4 bungkus maggie kari. task ni salah seorang kena pecahkan telur dalam periuk dan tak nak kuning telur pecah. Ketua memang pakar masak so kacang je la bagi dia.


ni masa tunggu keputusan. dalam hati rasa gak kami ni top 10 tapi kami adalah top 5 ok la kan. tahun lepas kami dapat no 8 sebab kesilapan hantar jawapan lambat. tahun ni mungkin kami terlalu santai sehingga selesaikan tugasan sehingga 6 jam.

dan akhirnya kami mendapat tempat ke-4 daripasa 18 team. sehingga tahun depan boleh masuk lagi la itu pun kalau aku masih berkhidmat di SAINS ni.

sampai balik dekat Opis lebih kurang pukul 6.30 pm.











sakit yang tak pernah sembuh



tajuk bukan main lagi kan tapi sebenarnya aku just nak ceritakan berkenaan diri aku je. aku kalau bab2 cari duit insya Allah biasa Allah permudahkan tapi dalam erti kata mudah tu ada keperitan yang aku sendiri kena bayar dengan keringat empat kerat aku ni.

pertama, sabar dengan apa jua cabaran yang mendatang. apa2 pun senyum la pengubat segala keperitan yang aku alami. dengan senyuman aku mampu menghapuskan segala permasalah yang timbul dan berlaku.

kedua, aku sentiasa cabar diri sendiri dengan segala cobaan yang mendatang. buat sehabis baik dan fikir dengan cepat dan tangkas supaya aku mampu menanggani masalah dengan teratur tanpa meninggalkan sebarang perkara yang tidak diingini.

ketiga, sentiasa ingat segala cobaan dan dugaan datang dari DIA. DIA yang hendak aku jadi macam mana sama ada aku terus berjuang atau sebalik nya. Perjuangan dalam kehidupan adalah pengalaman yang sentiasa tersemat dalam sanubari aku. walaupun penat dan lelah aku sentiasa hendak yang terbaik untuk diri dan keluarga. Cakap kosong membuatkan kita berada diawang-awangan dan sentiasa bermimpi. biarlah mimpi yang kita create dalam kehidupan akan menjadi realiti. Mesti gempur jika hendak berjaya.

DIA tak pernah tidur untuk melihat hambanya berusaha dan DIA tahu bila perlu memberi habuan kepada hambanya yang hina ini....