masih sempat lagi aku ingin mengucapkan selamat menyambut bulan ramadan kepada rakan-rakan blogger semoga tahun ini lebih memberi keberkatan kepada kita semua.
hari ni adalah hari ke 10 kita berpuasa so apa menu hari ni ea? aku macam biasa akan masak 2 lauk iaitu antara ayam/daging/ikan dan satu lauk lagi adalah sayur campur/sayur sup atau sayur gorang berdaun. sekarang ni dah senang nak cari ulam, aku ni memang pencinta ulam ulaman seperti petai, kerdas, jering, semua ulam daun, jantung pisang celur dan banyak lagi jenis ulam aku memang suka.
masalah sekarang ni aku nak masak apa yea? rasa aku nak masak daging goreng black paper dan sayur goreng serta ulam ulaman. nak suruh suami petik dekat masjid di kawasan perumahan aku. ada beberapa jiran yang menanam di situ. mereka juga sering memberi dan membenarkan sesiapa sahaja untuk memetik atau mengambil ulam yang mereka tanam.
antara ulam yang mereka tanam adalah ulam raja, timun, pisang dan beberapa lagi ulam yang aku tak kenal tapi aku makan hahahha...
korang nak masak apa pulak hari nni?
Bagus makan ulam.
ReplyDeleteElok jiran sedekah ulam-ulaman.
Hehe kita makanan dapat dari masjid sahaja.
alhamdulillah... jiran sini ramai yang pangkat makcik dan pakcik. mereka pun tak ada apa nak buat so bercucuk tanam dalam kawasan masjid
Deletekalau masak lemak memang cun sgt kawan dgn ulam².. itu kalau sayalah.. hehehe
ReplyDeletepastu cicah sambal belacan atau kalau orang terengganu ada budu sedap dooh la makan sampai bertambah-tambah
Deleteselalu nak makan ulam2 ni SA kan cari kat pasar tani...jarang dah pi pasar tani..kat pasar besar pun ada tapi x banyak..cuma SA x makan ulam jering, petai kerdas bagai tu..hehhe..x tahan bau dia walau khasiat tinggi
ReplyDeletehahahahha.... ulam yang berbau tu memang sedap cuma kena jaga-jaga jugak lah
Delete