bila bicara perlu berhati-hati, penulisan perlu dari hati...

BUANG KEAKUAN MU

 BUANG KEAKUAN MU...


Sebaik mana pun diri kita, sebanyak mana pun amalan kita, setinggi mana pun kedudukan kita, jangan sampai kita mempunyai walau sebesar zarah pun perasaan bahawa kita lebih baik daripada orang lain..

Iblis yang dahulunya lebih tinggi darjatnya daripada para Malalaikat, setelah melafazkan perkataan ANA KHAIRUN MINHU, kini menjadi makhluk paling dilaknati Allah.. hanya kerana merasakan dirinya lebih baik dan lebih suci daripada Adam a.s. dan enggan tunduk hormat kepadanya..

Maka, fikirkanlah sehina mana Martabat kita di sisi Allah yang sudah sedia kala hina lagi apabila kita merasakan diri kita lebih baik daripada sahabat2 kita, walaupun Ilmu dan Amalan kita lebih banyak daripada mereka..

Syaitan lebih menyukai hal ini daripada Pelaku Maksiat.. ini kerana Pelaku Maksiat tahu bahawa mereka melakukan maksiat dan sedar akan dosanya.. Tetapi golongan yang bersifat merasakan diri nya lebih bagus dari org lain ini sampai bila2 tidak akan menyedari bahawa dirinya melakukan dosa yg sangat besar impaknya.. dia akan terus merasakan dirinya Suci dan Soleh serta mengganggap sahabat2 nya yang lain sebaliknya..

Semoga Allah menjauhkan diri kita daripada sifat yang terkutuk ini..

Peringatan buat diri yg hina ini dan Ahli2 Keluarga serta sahabat yg dikasihi sekalian.

- Zakirah Zaid Matsom -

1 comment on " BUANG KEAKUAN MU"