Saturday, 4 October 2025

Nasi Dagang, Cinta Hati Orang Terengganu


Kalau sebut je nama Terengganu, mesti orang akan terbayang laut cantik, keropok lekor… dan sudah tentu nasi dagang. Sebagai anak jati Terengganu, memang nasi dagang ni bukan sekadar makanan, tapi dah jadi sebahagian daripada identiti.
 


 Apa itu Nasi Dagang?

Nasi dagang ni sebenarnya gabungan beras biasa dengan beras pulut, dikukus bersama santan dan halba. Itu yang buat teksturnya lembut, lemak, wangi, dan rasa dia lain daripada nasi putih biasa. Kalau sekali makan, memang boleh jadi ketagih.
 

Lauk Wajib – Gulai Ikan Tongkol

Yang paling sinonim dengan nasi dagang Terengganu tentulah gulai ikan tongkol. Kuahnya pekat, rasa rempahnya kuat tapi seimbang, lemak santan pun cukup. Bila hirup kuah tu dengan nasi, memang satu kombinasi padu. Ada juga yang suka tambah telur rebus atau acar timun, lagi la lengkap.
 

Nasi Dagang di Pagi Hari

Kalau di Terengganu, nasi dagang ni selalunya dimakan waktu pagi. Bayangkan bangun tidur, pergi pasar pagi, bau nasi dagang semerbak… terus rasa bahagia. Satu bungkus nasi dagang panas-panas, duduk tepi pantai sambil minum air teh panas – pergh, nikmat yang susah nak lawan.
 

Kenangan & Nostalgia

Bagi orang Terengganu, nasi dagang bukan sekadar makanan tapi juga ada nilai nostalgia. Kadang mak akan bangun seawal jam 3 pagi untuk masak nasi dagang kalau ada kenduri atau hari raya. Jadi bila makan, bukan rasa nasi saja, tapi rasa kasih sayang keluarga.


Sebagai penggemar nasi dagang, memang susah nak move on. Pergi mana-mana negeri lain pun, kalau jumpa nasi dagang mesti teringat versi asal Terengganu – sebab rasanya memang tak sama.


Be First to Post Comment !
Post a Comment